Monday, February 27, 2012

KETAM MASAK KARI




 Bahan-bahan 

* 1 kg ketam (7 ekor sederhana)
* 3 cawan santan
* 4 sudu besar serbuk kari (saya guna baba's)
* 5 ulas bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 10helai daun kari (jika ada)
* 1 '' halia
* 2 batang serai (di ketuk)
* 2 keping asam keping ( kalo xde guna air asam jawa pn blh)
* 2 sudu kecil garam
* 1 sudu kecil gula
* 1 biji buah tomato dan 1 biji lada hijau(di potong)
* minyak masak untuk menumis

Cara-Cara

1) Ketam di siang dan di bersihkan. Serai di ketuk.
2) Bawang merah, bawang putih dan halia di tumbuk halus.
3) Panaskan minyak, tumis serai dan masukkan pula daun kari dan bahan2 yang di tumbuk tadi dan di ikuti dengan rempah kari yg di 4) bancuh dngn sedikit air. Kacau sehingga pecah minyak.
5) Masukkan santan, asam keping (air asam jawa), garam dan sedikit gula. Masukkan pula ketam.
6) Kacau sehingga mendidih dan masukkan belahan tomato dan potongan lada hijau.
7) Kacau lagi sehingga masak.
8) Setelah cukup rasa matikan api dan bolehlah di angkat dan hidangkan.







Comments
0 Comments
    
    

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...