Tuesday, October 4, 2011

KEK APAM BELANG


Assalamualaikum....
dah seminggu sebenarnya buat kek apam belang ni..tp xde masa nk upload..bz pricing tender, layan customer instaforex n layan customer kedai dinda..ape2 pn dinda suka sangat ngn keje dinda skrang.xde pressure langsung..relex n easy je.nak trade fx pn otak x semak..:) syukur Alhamdulillah...


ok berbalik ke kek apam belang ni..sebenarnya ni percubaan yang kedua dinda buat..hehehe..yang pertama buat x jd.kek jd batat..sebab nya x measure btul2 qty bahan2 nye..main agak2 je..sebab alat penimbang n penyukat atas loteng...malas nk panjat amik..hahaha...hamik kau..terus batat..hahahahha....baling kt dinding pn x pecah..ngeh.ngeh.ngeh.. oleh sebab dinda bukan jenis cepat mengaku kalah..dinda try lagi sekali next day nya..panjat atas loteng..amik penimbang n alat penyukat smua..buat lagi sekali n ikut measurement nye betul2..akhirnya..jd..kembang dan  gebu sekali..cam tuannya..hahahaha..adeh..suka n riang x terkata..hehehee..


resepi ni dinda amik dari blog kak ita..mcm biasa la kan..hehehe..]


APAM BELANG
by: Shamama
sumber : Ucu Faridah

4 biji telur 
2 sudu teh ovellet 
1 sudu teh esen vanila 
300 gm tepung gandum 
220 gm gula halus 
250 ml santan kara (shamam guna 200ml santan kotak + lagi 50ml air) 
1 sudu teh baking powder 
pewarna

Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Scoop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)



pewarna, tepung naik sendiri, ovelet
dah nk siap baru teringat..eh x amik gmbar lgi.heheheh


dah siap melapis.

dah siap kukus selama 30minit







Comments
0 Comments
    
    

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...